Sagt om Adels dröm

Utdrag ur recension från BTJ
”… Berättelsen utspelar sig under Siris sommarlov, som hon och hennes familj tillbringar i en stuga vid havet. I en övergiven segelbåt, som ligger för ankar en bit längre ut, gömmer sig Adel, en tolvårig pojke som ensam flytt från Syrien. Han har kontakt med Greg, den man som äger traktens restaurang. Där jobbar Adel på nätterna, när ingen ser honom … Adel och Siris vägar möts. Båda har samma passion – att spela fotboll. Adels dröm är en äventyrsberättelse med spänningsmoment och ett driv som lockar till sträckläsning. Den tar upp relationen mellan både barn och vuxna, barns olika villkor i livet (flykt utan föräldrar kontra trygg och välordnad miljö), omtanke och rättrådighet. Språket är lätt att följa och målar berättelsens innehåll i tydliga bilder. Siris hund Svea spelar en viktig roll i berättelsen. En kapitelbok utan illustrationer lämplig att läsa från nio år och uppåt, men som också fungerar väl som högläsningsbok från sju år. Helhetsbetyg: 4 – Agneta Willians.
.
Författarens tankar om Adels dröm:
Jag hoppas att min bok, Adels Dröm, kan komplettera det rika bokutbud som redan finns. Tanken är att den ska passa barn från ca 9 års ålder upp till ca 12 års ålder.
Eftersom boken har ett spännande innehåll så tänker jag att den även kan tilltala de barn som ännu inte upplevt härlig läsglädje, utan hellre vill spela fotboll eller sitta vid datorn en stund i stället för att läsa. Detta är en perfekt bok för dem, även om de kanske är upp mot 13 år. Jag hoppas kunna locka fler av dessa barn in i böckernas fantastiska värld.
Under hösten och våren har jag haft mitt manus ute hos fyra lärare som läst boken för sina klasser. Det är en årskurs två, två årskurs tre, en årskurs fyra och en årskurs fem. 
Anette Aronsson
Såhär kommenterar en av klasserna:
Hej Anette,
Du är jättebra på att skriva böcker. Du ser ung ut på bilden på din hemsida tycker vi. Du är grym. Vi tror att du kommer bli en känd författare som många barn kommer att gilla. Vi hoppas att din bok blir utgiven och även den andra boken som du ska skriva. Sluta aldrig skriva böcker!
Vi tycker att boken passar till både tjejer och killar. Vi tycker att man ska gå i åk 2- åk 5 för att tycka boken är bra. Det är en bra bok för dom som gillar spänning och fotboll.
Vi tyckte ibland att namnen på personerna var lite svåra att komma ihåg.
Vi tycker allt var bra i boken. Det var bra att Adel fick en familj. Det var ett bra slut. Det var bra att hans dröm att få åka och spela fotboll i Italien gick i uppfyllelse. Det var roligt att det var humor i boken ibland tex när Greg säger vill NI gifta er med mig 🙂
En fortsättning tycker vi ska handla om:
Adel ska bli fotbollsproffs.
Det ska vara en kanin med i boken och en till hund.
Att man får veta mer om Adel och hans nya fotbollsklubb och nya vänner.
Det blir oroligheter i Italien så att Adel och hans familj kommer hem till Sverige igen.
Adel ska få spela fotbollsmatcher i Italien.
Först ska det inte gå bra för Adel i Italien men sen händer det något så han blir känd.
Siri åker till Italien och träffar Adel.
Adel ska börja spela fotboll i SIF! (Stenungsund IF)
Adel får en knäskada precis som Greg.
Det ska vara en katt med i boken.
Hälsningar årskurs 3 Kristinedalskolan, Stenungsund genom lärare Johanna Berntsson
 .
Såhär kommenterar en annan av klasserna:
Hej!
Nu har vi läst ut boken. Så här tyckte barnen i klass 2:
10/10 för den var superbra och spännande.
Den var jättegrym för den var spännande och så.
Den var jättebra för den var spännande och den handlade om sådant som kan hända.
Spännande.
Den var jättebra för det var många detaljer.
Jättebra och den har ett lyckligt slut.
Den ägde för den var rolig, känslosam och spännande.
Den var jättejättegörbra men det var lite läskigt med Padres hjärna.
Den förberedde spänning och varje kapitel slutade spännande.
Kan du göra en del 2?
Vi hörs!
Kram Lotta
Klasslärare som läst Adels Dröm som högläsning för sin klass.
.
Den tredje klassen som lyssnat till ”Adels Dröm” skriver såhär:
Vi tycker att boken passar till både killar och tjejer från nioåringar upp till trettonåringar. Vi gillade speciellt när Siri såg Adel för första gången och Greg och Anna-Maria förlovade sig så att Adel fick en familj. Vi gillar när Adel och Greg spelar fotboll. Adel var grym när han spelade fotboll för han satte alla i krysset. Det var spännande då Padre nästan dog och så gillar vi slutet. Boken visar att drömmar går att uppfylla, allt är möjligt.
Tack Ingela som läst boken för sin åk 5.
.
Annika som läst boken för sin åk 4 lämnar följande kommentar:
”En jättebra bok som lockar barn att vilja läsa mer”.
 .
Adels dröm har även varit ute hos några barn som själva läst boken och sedan svarat på frågor. Tack min lilla läsgrupp!
 
Så här svarar Meja 8 år, Sara 10 år, Max 11 år, Kalle 12 år, Ludvig 12 år och Melvin 13 år, på frågorna efter att de läst:

1. För vilka läsare tycker du att denna bok passar?

Meja: 8-12 åringar. Boken passar både flickor och pojkar. Sara: 8-12 åringar, Max: både tjejer och killar 9-11 år, Kalle: 9-13 åringar, Ludvig: 9-14 åringar, Melvin: Boken passar för barn mellan 8-12 år och är en bok för barn som gillar äventyr och kanske är fotbollsintresserade.

2. Om du fick möjlighet att ändra något i boken, vad skulle det vara i så fall?

Sara och Kalle tycker att boken ska handla lite mer om Adel. De vill veta mer om vad som hände i hans land innan han kom till Sverige. Dada ska ha ett annat namn tycker Kalle. (Dadas namn ändrades till Padre. Tack för tipset Kalle /Anette). Sara vill ha mer beskrivningar om hur personerna ser ut. Max vill veta mer om Adel. Vad han gjorde i sitt hemland. Hur han hamnade i Sverige, tog det lång tid, åkte han bil eller båt? (Efter denna åsikt har jag lagt till lite mer om Adels flykt mot Sverige. Tack för tipset Max /Anette). Meja vill veta lite mer om Emrik och Nils. (Nästa bok handlar mer om Emrik. /Anette).

3. Vad tyckte du bäst om i boken?

Sara tyckte mest om när Padre dök upp, då blev det spännande och hon tyckte om att de adopterade Adel. Kalle tyckte det var spännande när Greg skulle hem och fria och han stötte på Padre. Han trodde först att Padre hade skjutit sig själv. Båda gillar att Adel är duktig på fotboll och att Greg vill hjälpa Adel att satsa på fotbollen. Boken var jättebra och spännande. Den var lättläst och det gillar vi. Adels historia är spännande och man vill veta mer om den. Vi håller tummarna för att förlagen gillar boken lika mycket som vi. Max tyckte mest om att dom var intresserade av fotboll och att det var sommar. Att den var ganska spännande och att det var bra beskrivningar av platserna. Meja tyckte att det bästa med boken var att man får sommarkänslor, fast det är vinter nu. Melvin tyckte att allt var bra och spännande och att boken beskriver på ett bra sätt. Han tyckte det var intressant och man förstod lite om hur det kan vara att vara ett barn under hot i sitt eget land och vara tvungen att fly därifrån. Ludvig tyckte att det var en riktigt bra bok! Ett jättebra och oväntat slut. Lätt att läsa.

4. Om det skulle finnas en fortsättning på boken, vad tycker du att den skulle handla om då? 

Sara vill att en fortsättning på boken ska handla om att Adel och Siri blir nära vänner och att Adel inte behöver gömma sig längre och så kan den handla om att de reser till Syrien och där får Adel träffa gamla vänner. Sara föreställer sig att Adels föräldrar inte är döda utan att man i fortsättningen på boken får veta att de lever och att Adel får chansen att träffa dem igen. Kalle tycker att fortsättningen ska handla om att Adel blir fotbollsproffs i Italien och att Siri kommer och hälsar på med sin familj. Max tycker att en fortsättning ska handla om Adels resa mot fotbollslivet och undrar om Adel trivs hos Padre. Melvin vill veta mer om vad som händer med Adels fotbollsdrömmar och hur Adel och Siri fortsätter att hålla kontakt. Meja vill ha mer mysterier och äventyr med dessa barn.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *