Om mig

JagAtt aldrig vilja bli vuxen, att för alltid befinna sig i barnens värld och med sinnet öppet för barnens tankar, rädslor, drömmar och funderingar. Det är den korta beskrivningen av mig och den känslomässiga. Den verkliga är en helt annan. Jag är lärare sedan 18 år, gift och engagerad mamma till två döttrar. Jag är oerhört ansvarstagande och något av ett organisationsgeni. Ändå känns det som om det bara är en roll jag spelar. Den verkliga Anette befinner sig fortfarande barfota i kohagen, springande i zickzack mellan blafforna, eller med snorkel och cyklop på västkusten för att dyka ner och plocka de finaste musslorna som mamma och pappa kan lägga på grillen till kvällsmaten. Som vuxen springer jag inte lika ofta i zickzack. Inte kroppsligen, bara i tanken.

Under 2014 fick jag möjligheten att ta en paus från mitt lärarjobb i Göteborgs Kommun och tillsammans med min familj, bosätta mig strax utanför Oslo i Norge. Det var nu som jag förstod att jag hade chansen att förverkliga min dröm om att börja skriva böcker för barn och unga.

För att börja min skrivprocess krävdes en del mod och övertygelse. Idén till boken hade funnits ett tag, men det var först då jag i oktober 2014 lyssnade till en föreläsning av Marie J Andersson, som jag bestämde mig för att våga skriva. ”She believed she could so she did” blev mitt mantra och under november och december satt jag vid datorn i stort sett dagligen medan mina barn var i skolan. Då levde jag i Adels Dröm och lät historien växa fram. Jag hoppas kunna göra min författardebut med Adels dröm och sedan få möjlighet att ge ut flera delar i en serie om Adel, Siri och Emrik. Del två, Emriks fynd, är sänd till några förlag så nu håller jag tummarna. .

Anette Marie Källvik Aronsson är mitt fullständiga namn. Jag är 47 år och uppvuxen på den svenska västkusten. Familj, vänner, böcker, hav, natur, resor och matlagning berikar mitt liv. Det var ett äventyr att få pausa vardagen i Göteborg och för en tid bo i ett annat land. Jag levde i min dröm. Jag kunde skriva, motionera (t.o.m. springa i zickzack om jag ville) och laga god och hälsosam mat. Men nu har jag återvänt till Göteborg och kan kombinera skrivandet med ett deltidsjobb i skolan.

Jag har arbetat som grundskollärare i många år. Böcker, högläsning och elevernas egna upplevelseläsning har alltid utgjort en stor och viktig del av min undervisning. De flesta elever går att fånga med rätt böcker, men det finns alltid de som är svåra att övertyga. Läsförmåga och läsförståelse är så viktigt att vi, lärare och föräldrar, måste hitta bra böcker så alla får möjlighet till läsupplevelse.

Att skriva för barn är en ynnest. Att sedan få se och lyssna till deras reaktioner på det jag skrivit är större än jag kan beskriva. Att få leverera en värld där barnen känner igen sig och som kanske t.o.m. vidgar deras värld, ger mig energi att berätta vidare. Målet med mina berättelser är att de ska tilltala ett brett ålderspann. De ska vara gripande och får inte uppfattas som barnsliga. Jag skriver lagom långa böcker. Tjocka nog för att vara okej att ta med sig från biblioteken med hedern i behåll, och tunna nog för att orka sig igenom om man inte har allt för stort lästålamod. Jag tänker på alla de barn jag mött genom åren som aldrig tar sig igenom en bok, som aldrig får uppleva hur berättelsen slutar, som aldrig känner tillfredsställelsen av att man vet hur det gick. Att man nådde det lyckliga slutet. En upplevelse som får dig, mig och alla andra att välja nästa bok och nästa och nästa.

Det är genom läsningen som vi erövrar världen.

Anette Aronsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *